ПрАТ "Харчовик"

Код за ЄДРПОУ: 20925875
Телефон: (04846) 4-31-26
e-mail: pishevik@optima.com.ua
Юридична адреса: Україна, 68702, Одеська обл., Болградський р-н, м.Болград, вул.Заводська, буд.34
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) В 1983 р. в складi Iзмаїльського заводу продтоварiв був створений цех по виробництву виноматерiалiв. 29 квiтня 1996 р. в процесi приватизацiї Iзмаїльського заводу продтоварiв зазначений структурний пiдроздiл заводу був перетворений у вiдкрите акцiонерне товариство "Харчовик". Товариство займається виробництвом вина. У 2011 р. за рiшенням загальних зборiв акцiонерiв вiд 10.10.2011 р. на виконання вимог ЗУ "Про акцiонернi товариства" здiйснена змiна найменування товариства на приватне акцiонерне товариство "Харчовик".
Важливих подiй розвитку (в тому числi злиття, подiл, приєднання, перетворення, видiл) в звiтному роцi не вiдбувалось.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Органiзацiйна структура товариства:
- цех по розливу вина;
- кондитерський цех;
- бухгалтерiя;
- адмiнiстративне управлiння;
- складськi примiщення;
- охорона.
Товариство дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв не має. В звiтному роцi органiзацiйна структура товариства не змiнювалась.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiй щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб в звiтному роцi до товариства не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Основнi засоби у фiнансовiй звiтностi вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження i виготовлення, з урахуванням сум декiлькох обов'язкових дооцiнок, якi були проведенi за рiшеннями Кабiнету Мiнiстрiв України у зв'язку з iнфляцiєю, починаючи з 1992 року.
Нарахування амортизацiї основних засобiв проводиться у вiдповiдностi з українським податковим законодавством. Запаси включають сировину та матерiали, придбанi напiвфабрикати, паливо, запаснi частини, незавершене виробництво, тару, готову продукцiю, МШП на складi. Запаси облiковуються за собiвартiстю, яка включає витрати на придбання, доставку та переробку, або за чистою вартiстю реалiзацiї, якщо вона менше нiж собiвартiсть.
Текст аудиторського висновку Аудиторський висновок
(звiт незалежного аудитора)
щодо фiнансової звiтностi
Приватного акцiонерного товариства
_Харчовик_


1. Адресат: власники цiнних паперiв, наглядова рада та правлiння емiтента
68700 Одеська область м.Болград вул.Заводська 34
ЕДРПОУ 20925875 тел.-факс 487280968 , 48 7335390

2. Вступний параграф

2.1.1. Основнi вiдомостi про емiтента цiнних паперiв

Приватне акцiонерне товариство _Харчовик_, код за ЄДРПОУ 20925875, мiсцезнаходження: вул. Заводська 34, м. Болград, 65013, телефони (048) 7280968, 7335390, електронна адреса kostandir@mail.ru , дата первинної державної реєстрацiї (як вiдкрите акцiонерне товариство) _ 30.04.1996 р.

2.1.2. Опис аудиторської перевiрки (звiт щодо вимог законодавчих та нормативних актiв)

Нами вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту та Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затверджених Державною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку рiшенням вiд 29.09.2011 р. № 1360 та зареєстрованих Мiнiстерством юстицiї України 28.11.2011 р. за № 1358I20096, проведено аудит повного пакету фiнансової звiтностi приватного акцiонерного товариства _Харчовик_ в складi Балансу станом на 31.12.2011 р., Звiту про фiнансовi результати за 2011 р., Звiту про рух грошових коштiв за 2011 р., Звiт про власний капiтал за 2011 р. та Примiток до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 р., а також опису важливих аспектiв облiкової полiтики i iнших пояснювальних примiток
Концептуальною основою для складання фiнансових звiтiв товариства була облiкова полiтика (вiдповiдно до вимог статтi 1 Закону України _Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть_ та Мiжнародного стандарту бухгалтерського облiку 8 _Облiковi полiтики, змiни в облiкових полiтиках та помилки_), як сукупнiсть принципiв, методiв i процедур, що використовуються товариством в поточному облiку та для складання i подання фiнансової звiтностi. Вона була визначена наказом по товариству вiд 30.12. 2005 р. N 13 та протягом 2006-2011 рр. залишалась незмiнною.

2.2. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за пiдготовку та достовiрне подання фiнансових звiтiв

Управлiнський персонал товариства несе вiдповiдальнiсть за складання та достовiрне подання фiнансової звiтностi за 2011 р. вiдповiдно до вимог нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку (далi, П(С)БО) та Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi та за таку органiзацiю внутрiшнього контролю, яку вiн визначає доцiльним для забезпечення складання фiнансової звiтностi, що не матиме суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або суттєвих помилок.

2.3. Вiдповiдальнiсть аудитора за надання висновку стосовно фiнансової звiтностi

Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо зазначеної фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного нами аудиту. Аудит здiйснено вiдповiдно до положень Мiжнародних стандартiв аудиту (далi МСА), якi вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих перекручень та викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв стосовно сум i їх розкриття i фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур визначається судженням аудитора, включно щодо оцiнки ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. З метою застосування цих чи iнших процедур при виконаннi оцiнки ризикiв аудитором дослiджуються заходи внутрiшнього контролю, пов_язанi з складанням та достовiрним поданням акцiонерним товариством фiнансової звiтностi, що надає достовiрну та справедливу iнформацiю. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятнiсть виконаних управлiнським персоналом облiкових оцiнок та оцiнку загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.

3. Модифiкована аудиторська думка щодо повного комплекту фiнансових звiтiв

3.1. Пiдстави для висловлювання умовно-позитивної модифiкованої думки

3.1.1. Обмеження обсягу роботи аудитора

Параграфом 4а МСА 501 Аудиторськi докази _ додатковi мiркування щодо вiдiбраних елементiв передбачено: якщо запаси пiдприємства є суттєвими для фiнансової звiтностi пiдприємства, аудитор повинен отримати достатнi та прийнятнi аудиторськi докази щодо їх наявностi i стану шляхом присутностi пiд час iнвентаризацiї. Якщо ж аудитор не має можливостi отримати достатнi та прийнятнi аудиторськi докази щодо наявностi та стану запасiв, вiн вiдповiдно до п. 13 МСА 705 "Модифiкацiї думки у звiтi незалежного аудитора" не може пiдтвердити фiнансову звiтнiсть пiдприємства _ суб_єкта аудиту, а повинен висловити умовно-позитивну думку або вiдмовитись вiд висловлення думки щодо фiнансової звiтностi. Аудитором в жовтнi звiтного року було повiдомлено емiтента цiнних паперiв про потребу залучення його до участi в рiчнiй iнвентаризацiї, проте вiдповiдного запрошення отримано не було.

3.1.2. Iншi факти та обставини, якi впливають на достовiрнiсть фiнансової звiтностi

Станом на дату складання фiнансової звiтностi в товариствi малось 20 кредиторiв, з якими не було здiйснено пiдтвердження заборгованостей актами звiряння. Це може вплинути на достовiрнiсть фiнансової звiтностi.

3.2. Умовно-позитивна думка

На нашу думку, за винятком можливого впливу питань, про якi йдеться мова в попередньому параграфi, фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан приватного акцiонерного товариства _Харчовик_ та його фiнансовi результати i рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату вiдповiдно до вимог П(С)БО. Фiнансовi результати звiтного року (валюта балансу 75125 тис. грн., чистий дохiд 77062 тис. грн., чистий прибуток 465 тис. грн.), вiдображенi в фiнансовiй звiтностi, пiдтверджуються.

4. Iнша допомiжна iнформацiя

4.1. Вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства

За приписами частини третьої статтi 155 Цивiльного кодексу України (далi, ЦКУ), якщо пiсля закiнчення другого та кожного наступного фiнансового року вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства виявиться меншою вiд статутного капiталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капiталу та зареєструвати вiдповiднi змiни до статуту у встановленому порядку. Якщо вартiсть чистих активiв товариства стає меншою вiд мiнiмального розмiру статутного капiталу, встановленого законом, товариство пiдлягає лiквiдацiї. В емiтента вартiсть чистих активiв на кiнець звiтного року _ 15688 тис. грн. значно бiльше статутного капiталу _ 53 тис. грн.

4.2. Наявнiсть суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв

Параграфом 1 МСА 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть" встановлено вiдповiдальнiсть аудитора стосовно зазначеної iнформацiї. Аудитор ознайомлюється з нею оскiльки суттєвi невiдповiдностi мiж перевiреною аудитором фiнансовою звiтнiстю та iншою iнформацiєю ставлять пiд сумнiв достовiрнiсть перевiреної фiнансової звiтностi. Фiнансова звiтнiсть приватного акцiонерного товариства _Харчовик_ входить до складу Додатку 37 до Положення про розкриття iнформацiї емiтентами цiнних паперiв, затвердженого Рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 19.12.2006 р. N 1591 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 05.02. 2007 р. за N 97I13364. Вона також має подаватися до органiв державної статистики.
Аудитором розглянуто зазначену iншу iнформацiю i жодних суттєвих невiдповiдностей не iдентифiковано.

4.3. Виконання товариством значних правочинiв

За приписами пункту 4 частини першої статтi 2 Закону України "Про акцiонернi товариства" - значний правочин - правочин (крiм правочину з розмiщення товариством власних акцiй), учинений акцiонерним товариством, якщо ринкова вартiсть майна (робiт, послуг), що є його предметом, становить 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства, за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi. За приписами частини першої статтi 70 того ж закону рiшення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартiсть майна або послуг, що є його предметом, становить вiд 10 до 25 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi акцiонерного товариства, приймається наглядовою радою. Статутом акцiонерного товариства можуть бути визначенi додатковi критерiї для вiднесення правочину до значного правочину. У разi неприйняття наглядовою радою рiшення про вчинення значного правочину питання про вчинення такого правочину може виноситися на розгляд загальних зборiв.
Аудитом встановлено, що в звiтному роцi товариство здiйснювало значнi правочини, зокрема 19.04. 2011 р. було укладено генеральну кредитну угоду з Першим Українським мiжнародним банком на встановлення лiмiту кредитної заборгованостi на суму 5000000,00 грн. Оформлення значних правочинiв здiйснювалось вiдповiдно до вимог частини першої статтi 70 Закону України "Про акцiонернi товариства"

4.4. Стан корпоративного управлiння

Корпоративне управлiння це система вiдносин мiж виконавчим органом товариства, його радою, акцiонерами та iншими зацiкавленими особами. Корпоративне управлiння окреслює межi, в яких визначаються завдання товариства, засоби виконання цих завдань, здiйснення монiторингу дiяльностi товариства. Наявнiсть ефективної системи корпоративного управлiння збiльшує вартiсть капiталу, компанiї заохочуються до бiльш ефективного використання ресурсiв, що створює базу для зростання. Проект нової редакцiї Принципiв корпоративного управлiння України, затверджено рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 11.12.2003 N 571. З огляду на вимоги Закону України "Про акцiонернi товариства", статуту товариства та цих Принципiв аудитор визначає стан корпоративного управлiння в товариствi як добрий.

4.5. Iдентифiкацiя та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства

Мiжнародним стандартом аудиту 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудитi фiнансової звiтностi" передбачено виконання аудитором низки процедур, характер, час та обсяг яких вiдповiдають оцiненим ризикам суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства на рiвнi фiнансової звiтностi. За результатами зазначеного виконання в акцiонерному товариствi не iдентифiковано ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.

5. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму

5.1. Фiрма _Трансаудит_ у виглядi товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю (код за ЄДРПОУ 23865010)
5.2. Свiдоцтво про внесення до Реєстру суб_єктiв аудиторської дiяльностi за N 1463 видано вiдповiдно до рiшення Аудиторської палати України вiд 26.01.2001 р. N 98 та чинне до 30.11.2015 р.)
5.3. Мiсцезнаходження: пр. Шевченка, 2, м. Одеса, 65044 (для листування: абонентська скринька 117, м. Одеса, 65122)
5.4. Телефон 0661-370872, електронна адреса tau@te.net.ua, факс 0487-373764.

6. Дату i номер договору на проведення аудиту _ договiр вiд 29.03. 2012 р. № 1287.

7. Дата початку та дата закiнчення аудиту _ вiдповiдно 29.03.2012 р. _ 26.04. 2012 р.

8. Незалежний аудитор, директор фiрми _Трансаудит_ Бейгельзiмер М.Г.

(Сертифiкат АПУ серiї А № 000501 вiд 29.10.2004 р. строком дiї - 29.10.2014 р.)

9. Дата аудиторського висновку (звiту незалежного аудитора) _ 26.04.2012 р.


М.П.




Змiстовна частина аудиторського звiту щодо фiнансової звiтностi приватного акцiонерного товариства _Харчовик_

1. Стан бухгалтерського облiку у товариствi

Суб_єкт аудиту здiйснював бухгалтерський облiк господарських операцiй щодо майна i результатiв своєї дiяльностi в натуральному вимiрi та в узагальненому грошовому виразi безперервним документальним i взаємопов_язаним їх вiдображення. Пiдставою для бухгалтерського облiку господарських операцiй була первинна та iнвентаризацiйна документацiя, всi данi, що зафiксованi в них, систематизовано на рахунках бухгалтерського облiку подвiйним записом. Стан первинних документiв та облiкових реєстрiв добрий. Отже, мається аналiтична база для забезпечення детальних даних для прийняття управлiнських рiшень та формування фiнансової, податкової та статистичної звiтностi.
Аудит фiнансової звiтностi товариства 2010 р. зроблено фiрмою _Трансаудит_ (висновок вiд 26.04. 2011 р.), якою пiдтверджено правильнiсть прикiнцевих залишкiв по облiкових рахунках. Дана обставина дозволила аудитору вiдповiдно до норм МСА 510 _Перше завдання _ залишки на початок перiоду_ обмежитися встановленням їх тотожностi початковим залишкам по рахунках звiтностi за 2011 р. Тотожнiсть, що її було iдентифiковано, є доказом правильностi початкових облiкових залишкiв.
Складання i надавання користувачам фiнансової звiтностi робилось своєчасно. Звiтнiсть складена в нацiональнiй валютi України - гривнi, при цьому данi в звiтностi наведенi iз заокругленням до цiлих тисяч гривень.
Показники в рiчних звiтних формах товариства узгодженi вiдповiдно до Методичних рекомендацiй з перевiрки порiвнянностi фiнансових звiтiв, затверджених наказом МФУ вiд 22.12.2008 р. N 1524 зi змiнами, внесеними наказами цього мiнiстерства вiд 29.12. 2009 р. N 1572, вiд 15.02.2010 р. № 72, вiд 12.01. 2011 р. N 10 та вiд 15.06. 2011 р. № 722.
Висновок: документацiя поточного бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi товариства були повними, вiдповiдали приписам Закону України _Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi_, чинним положенням (стандартам) бухгалтерського облiку, встановленiй товариством облiковiй полiтицi.

2. Аудит нематерiальних активiв

Нематерiальних активiв в товариствi не малось.

3. Аудит основних засобiв та незавершених капiтальних iнвестицiй

Протягом звiтного року в товариствi мались основнi засоби та iншi необоротнi матерiальнi активи, iнформацiю щодо яких наведено в таблицi:

Рахунок
Сальдо по Дт на 01.01.2011 р. (грн.) (первiсна вартiсть)
Сальдо по Дт на 31.12.2011 р. (грн.) (первiсна вартiсть)
Номер
Назва


10
Основнi засоби
17325
17392
101
Земельнi дiлянки


103
Будинки та споруди
9386
9386
104
Машини та обладнання
7177
7244
105
Транспортнi засоби
325
325
106
Iнструменти, прилади та iнвентар
136
136
109
Iншi основнi засоби
 
 
11
Iншi необоротнi матерiальнi активи
 
 
112
Малоцiннi необоротнi матерiальнi активи


117
Iншi необоротнi матерiальнi активи
301 
301 

Сума накопиченої амортизацiї основних засобiв станом на 31.12.2011 р. склала 7353 грн., залишкова вартiсть 10039грн. Накопичена амортизацiя дорiвнювала 42,3% первiсної вартостi основних засобiв. Нарахування амортизацiї на основнi засоби здiйснювалось прямолiнiйним методом.
Рiчну iнвентаризацiю основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв здiйснено станом на 01 грудня 2011 р. згiдно з наказом Про проведення iнвентаризацiї активiв i забов_язань вiд 01 12 2011 р. № 01I12-9. Нестач та надлишкiв виявлено не було. Практично всi основнi засоби знаходились у банкiвськiй заставi.
Вбачається, що данi фiнансової звiтностi товариства вiдповiдають даним реєстрiв аналiтичного та синтетичного облiку основних засобiв товариства та первинним документам, наданим на розгляд аудиторам. Склад основних засобiв, достовiрнiсть i повнота їх оцiнки, а також ступiнь розкриття iнформацiї в цiлому вiдповiдають вимогам П(С)БО 7 _Основнi засоби_.

4. Аудит довгострокових бiологiчних активiв

Довгострокових бiологiчних активiв не малось

5. Аудит довгострокових фiнансових iнвестицiй

Довгострокових фiнансових iнвестицiй та iнших необiгових активiв станом на 31.12. 2011 р. не малось. Тi iнвестицiї товариства, що були станом на 01.01. 2011 р., протягом року були йому повернутi.
В товариства малась довгострокова дебiторська заборгованiсть, iнформацiю про яку розкрито в рядку 50 балансу

Найменування боржника
На кiнець року, тис. грн.
ТОВ Золота Лоза
1388,0

6. Аудит бухгалтерського облiку виробничих запасiв, сировини, матерiалiв, палива та правильнiсть їх списання

Балансова (облiкова) вартiсть запасiв у розрiзi окремих класифiкацiйних груп на дату складання звiтностi мала вигляд:

Група
Номер рахунка (субрахунка)
На кiнець року, тис. грн.
1) Виробничi запаси:


- сировина та матерiали;
201
0
- купiвельнi напiвфабрикати та комплектуючi вироби;
209
2786
- паливо;
203
100
- тара i тарнi матерiали;


- будiвельнi матерiали;


- запаснi частини;


- матерiали сiльськогосподарського призначення;


- малоцiннi та швидкозношуванi предмети.


2) Тварини на вирощуваннi та вiдгодiвлi


3) Незавершене виробництво
25
11498
4) Готова продукцiя
26
6064
5) Товари
28
7096
РАЗОМ

27544


№ пIп
Вимога до розкриття iнформацiї
Сума, грн.
1
Балансова (облiкова) вартiсть запасiв, вiдображених у балансi за чистою вартiстю реалiзацiї

2
Балансова (облiкова) вартiсть запасiв, переданих у переробку

3
Балансова (облiкова) вартiсть запасiв, переданих на комiсiю

4
Балансова (облiкова) вартiсть запасiв, переданих у заставу
7200000
Надходження запасiв, вiдображених у балансi за чистою вартiстю реалiзацiї, облiковувалось за їх первiсною вартiстю в розрiзi класифiкацiйних груп. Первiсна власнiсть придбаних за плату запасiв складалась з цiни постачальника, витрат на заготiвлю, вантажно-розвантажувальних робiт та iнших витрат, пов_язаних з придбанням та доведенням до стану придатностi для використання. При вiдпуску запасiв у виробництво застосовувався метод ФIФО. Запасiв, переданих на комiсiю чи у заставу, не малось. Переоцiнки не робились.
Запаси загальною сумою 7200 тис. грн. станом на 31.12. 2012 р. були у банкiвськiй заставi.
Визнання первiсної оцiнки та оцiнка запасiв, а також розкриття iнформацiї вiдповiдали вимогам П(С)БО) 9 _Запаси_.

7. Аудит дебiторської заборгованостi

Дебiторську заборгованiсть оцiнено в балансi реально, простроченої немає, резерву сумнiвних боргiв немає.
Поточна дебiторська заборгованiсть за продукцiю (товари, роботи, послуги) в розрiзi термiнiв непогашення мала вигляд:

Термiн непогашення
На кiнець року, тис. грн.
На кiнець року, %
До 90 днiв
24239
100
91-365 днiв


Бiльше нiж 1 рiк


Всього
24239
100,0

Аудитом пiдтверджується достовiрнiсть розмiру заборгованостi, а також повнота розкриття iнформацiї про неї вiдповiдно до П(С)БО 10 _Дебiторська заборгованiсть_.

8. Аудит грошових коштiв

Нижче наведено данi про залишки коштiв на банкiвських рахунках товариства

Номер рахунку
Назва
Назва банку та номер рахунку банку
Сальдо на 31.12. 2011 грн.
311
поточний
26002172451 АТ Райффайзен банк Аваль
826165,79
312
валютний
26009175042 АТ Райффайзен банк Аваль
846706,05
311
поточний
26008177364 АТ Райффайзен банк Аваль
26671,32
301
касса

83195,29
311
депозитний
26007184455 АТ Райффайзен банк Аваль
2613100,00
311
поточний
26005303409 АТ Райффайзен банк Аваль
99011,03
311
поточний
26007964868698 ПЕРШИЙ Український Мiжнародний Банк (ПУМБ)
1435757,36
312
валютний
ПУМБ
2573915,72

Мається вiдповiднiсть наявних грошових коштiв товариства сумам вiдображеними в складi оборотних активiв у фiнансовiй звiтностi. Загальний прикiнцевий залишок грошових коштiв пiдтверджується даними касової книги, банкiвськими витягами, даними в формах звiтностi 3 i 5 та актами узгодження з банками.

9. Аудит iнших обiгових активiв та витрат майбутнiх перiодiв

В рядку 250 балансу _Iншi оборотнi активи_ достовiрно розкрито вiдсутнiсть iншiх оборотних активiв.
В рядку 270 балансу достовiрно розкрито iнформацiю про вiдсутнiсть витрат майбутнiх перiодiв .

10. Аудит зобов_язань

Виконаний аудит дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки: iнформацiя про зобов_язання, тобто теперiшню заборгованiсть товариства, яка виникла внаслiдок минулих подiй i погашення якої, за очiкуванням, спричинить вибуття ресурсiв, котрi втiлюють в собi майбутнi економiчнi вигоди, розкрита вiдповiдно до вимог П(С)БО 11 _Зобов_язання_. Товариство не мало забезпечень майбутнiх витрат та платежiв.
В рядку 470 балансу розкрито iнформацiю про iншi достроковi зобов_язання, а саме:

Вид зобов_язання
На кiнець року, тис. грн.
Позиковi кошти (засновникiв)
1098

Перелiк i суми зобов_язань, що увiйшли до складу рядкiв 510-610 балансу:

Номер рахунку у головнiй книзi
Опис або призначення рахунку
Сальдо на 31.12. 2011 р., грн.
63
Розрахунки з постачальниками за товари, роботи, послуги
63 42389131,50
6411
ПДФО
10462,66
641
Iншi податки
96859,44
65
Розрахунки зi страхування
45281,60
661
Розрахунки з оплати працi
93186,00
372
Розрахунки з пiдзвiтними особами
6601501,93

Є реальними, легальними та чинними розмiр всiх поточних зобов_язань у фiнансовiй звiтностi товариства, тобто зобов_язань, що будуть погашенi протягом операцiйного циклу або мають бути погашеними протягом 2012 р.

11. Аудит власного капiталу

Нижче наведенi складовi власного капiталу

Елемент капiталу
Сальдо на 31.12. 2011 р
Статутний капiтал
52920
Пайовий капiтал

Додатковий вкладений капiтал
11983700
Iнший додатковий капiтал

Резервний капiтал
53900
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток)
3597407,00
Неоплачений капiтал
0
Вилучений капiтал
0

Аудит дає пiдставу для висловлення думки: iнформацiю формування та розмiр власного капiталу, тобто залишкової частки в активах товариства пiсля вирахування всiх його зобов_язань, розкрито за приписами П(С)БО 5 _Власний капiтал_, достовiрно та справедливо.
Станом на 31.12.2011 р. заявлений статутний капiтал сплачено в повному обсязi в встановленi законодавством термiни. Неоплаченого або вилученого капiталу немає. Привiлейованих акцiй, акцiй на пред_явника та облiгацiй товариством не випускалось. Форма iснування цiнних паперiв _ бездокументарна.

12. Аудит результатiв фiнансово-господарської дiяльностi

Аудиторська перевiрка дає об'рунтовану пiдставу для висловлення думки щодо справедливостi та достовiрностi вiдображених результатiв фiнансово-господарської дiяльностi товариства.
Вiдображення доходiв в бухгалтерському облiку здiйснено вiдповiдно до приписiв П(С)БО 15 _Доходи_. Аудитом пiдтверджується, що данi стосовно доходу, наведенi в фiнансовiй звiтностi, вiдповiдають записам в первинних документах та облiкових реєстрах. Тому достовiрними є значення доходу (виручки) вiд реалiзацiї (товарiв, робiт, послуг) _ 100122 тис. грн., iнших операцiйних доходiв (вiд курсової рiзницi) _ 611 тис. грн. та iнших фiнансових доходiв (вiдсоткiв за депозитним договором) _ 197 тис. грн.
За результатами аудиту встановлено, що данi стосовно витрат, наведенi в фiнансовiй звiтностi, вiдповiдають записам в первинних документах та облiкових реєстрах. Це твердження пiдтверджується зокрема, вибiрковою перевiркою нарахування заробiтної плати та внескiв до фондiв соцiального страхування.
Структура витрат:

№ пIп
Назва складових
Номер рахунку
Сума, тис. грн
1
Адмiнiстративнi витрати
92
1598
2
Iншi витрати операцiйної дiяльностi
94
767
3
Витрати на збут (маркетинг)
93
5436
4



5
Iншi витрати



В цiлому, вiдображення витрат в бухгалтерському облiку здiйснено вiдповiдно до приписiв П(С)БО 16 _Витрати_.

13. Аналiз показникiв фiнансової звiтностi

Аналiз показникiв фiнансового стану наведено нижче, при цьому показники лiквiдностi та платоспроможностi обчислено станом на 31.12.2011 р. (i порiвняно станом на 31.12.2010 р.), а показники рентабельностi - за 2011 р. (та порiвняно за 2010 р.)
Показники лiквiдностi, фiнансової стiйкостi та фiнансової незалежностi мали цiлком задовiльнi значення, а тому не наводяться.


Показники та формули їх розрахунку
Значення за 2011 р.
Значення
за 2010 р.
Оптима
льне
значення

4. Рентабельнiсть операцiйних витрат
{чистий прибуток або збиток (код рядку 220 чи 225 ф. 2 )}
К4= -----------------------------------------------------------х 100%
(код рядку 280 форми 2)



0,87



1,40

5. Рентабельнiсть реалiзацiї
(чистий прибуток або збиток (код рядку 220 чи 225 ф. 2 )}
К5= ----------------------------------------------------------х 100%
( рiзниця мiж рядками 010 та 015 форми № 2)


0,60


1,22

6. Рентабельнiсть активiв
(чистий прибуток чи збиток (код рядку 220 чи 225 ф. 2
К6= -----------------------------------------------------------х 100%
ф. 1 (ряд. 280 (гр. 3) + ряд. 280 (гр. 4)) I 2)


0,59


0,724

бiльше 1,0

З iнформацiї таблицi вбачається, що фiнансовий стан товариства в звiтному роцi був добрим. Незначна рентабельнiсть, на погляд аудитора, пояснюється обтяжливими умовами банкiвських кредитiв. та й несуттєво змiнився порiвняно з попереднiм роком. Данi показникiв фiнансової звiтностi реально вiдображають фактичний фiнансовий стан товариства.
Протягом звiтного року не вiдбувалось дiй, якi могли суттєво вплинути на фiнансово-господарський стан та призвести до значної змiни вартостi цiнних паперiв. Аудитор вважає за можливе висловити думку про можливiсть безупинного функцiонування приватного акцiонерного товариства _Харчовик_ як суб_єкта господарювання.

Директор фiрми Трансаудит_, Бейгельзiмер М.Г.
незалежний аудитор
(сертифiкат АПУ серiї А № 000501 вiд 29.10. 2004 р. строком дiї до 29.10. 2014 р.)

26.04. 2012 р.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основнi види продукцiї: вина столовi, вина десертнi крiпленi у пляшках рiзної ємностi . Виноматерiал заготовлюється один раз на рiк у вереснi-жовтнi. Основна спецiалiзацiя -виробництво "Кагора". У 2008 р. впроваджено виробництво та розлiв напiвсолодких вин. У 2010 р. - вермутiв пiд торговою маркою "Мареллi". Дiяльнiсть залежить вiд врожаю винограду у господарствах областi та вiд чинної полiтики держави вiдносно умов реалiзацiї спирту виноробним пiдприємствам. Вино у пляшках виробляється 12 мiс. на рiк (пiк виробництва березень-квiтень, та листопад-грудень) та реалiзується оптовим пiдприємствам торгiвлi всiх 26 областей країни.
На 31.12.2011 р. пiдприємство мало вiдносини с 105 покупцями алкогольної продукцiї, з яких 36 пiдприємств оптової торгiвлi алкогольними напоями (58% вiд всiєї реалiзацiї), 5 виноробних пiдприємств (35% вiд всiєї реалiзацiї). Договори продажу продукцiї укладенi на умовах вiдстрочки платежу до 60 дiб.
Першим основним ризикам в дiяльностi пiдприємства являється фiнансовий стан покупцiв алкогольної продукцiї. Вiддiл збуту та маркетингу збирає необхiдну iнформацiю для мiнiмiзацiї ризику роботи з неблагонадiйними партнерами.
Другим основним ризиком являється державна полiтика у сферi оподаткування виноробних пiдприємств. Основний податком , який формує цiну готової продукцiї, являється акцизний збiр (86% вiд всiх сплачених податкiв), який в свою чергу являється об'єктом "манiпуляцiй" законодавцiв при формуваннi держбюджету. Захисту вiд такого ризику немає, iстотне пiдвищення ставок акцизного збору на вина винограднi ставить пiд загрозу розвиток виноградарства та виноробства в країни взагалi, оскiльки лiкеро - горiлчана продукцiя витисне з ринку виноробну продукцiю. У випадку iстотного пiдвищення ставок акцизного збору ПрАТ "Харчовик" буде змушений значно збiльшити цiни на продукцiю, що в свою чергу призведе до зменшення обсягiв продаж.
Продукцiя товариства реалiзується пiд власною торговою маркою "Болград" по дiстрiбьюторської сетi на всiй територiї країни.
Продукцiя пiдприємства знаходиться у середньому цiновому сегментi.
Спостерiгається рiвномiрний розвиток галузi.
Основнi конкуренти товариства в виноробнiй галузi - ДП "Винконцерн", Б.-Днiстровський та Болградський винзаводи. Частка продукцiї ПрАТ "Харчовик" на ринку вин України складає 1,5%, на ринку десертних вин - 15%.
Планується полiпшення фiнансового стану товариства, проведення дослiджень та впровадження нових видiв продукцiї у виробництво. Також товариство планує розширити оптову торгiвлю алкогольними напоями iнших виробникiв.
Кiлькiсть постачальникiв за основними видами сировини та матерiалiв, що займають бiльш 10% у загальному обсязi постачання - десять постачальникiв.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Придбання активiв: за останнi 5 рокiв з 1.01.2006 по 31.12.2010 р. придбано основних засобiв на суму 9496 тис.грн. Всього вiдчужено (транспортних засобiв) на суму 83 тис. грн.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Основнi засоби товариства розташованi за мiсцезнаходженням товариства за адресою: Одеська обл., м. Болград, вул. Заводська,34.
Будь-яких значних правочинiв щодо основних засобiв товариства в звiтному роцi не вiдбувалось.
Орендованих основних засобiв в акцiонерному товариствi не значиться.
Розрахунок виробничої потужностi фахiвцями товариства не здiйснюється. Ступiнь використання обладнання: резервуари одночасного зберiгання використовуються на 100%, лiнiї розлiву вина в пляшки - на 40%.
Утримання активiв здiйснюється господарським способом.
Екологiчнi фактори значного впливу на основнi засоби не мають.
Планiв щодо капiтального ремонту основних засобiв, їх розширення або удосконалення немає
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Виробництво залежить вiд сезоних змiн, врожаю винограду. Це зумовлює обсяги виробництва в рiзнi пори року.
На дiяльнiсть емiтента впливає значне зниження платоспроможностi населення.
Також на дiяльнiсть емiтента впливають такi iстотнi проблеми:
- жорстка i негнучка система оподаткування;
- висока вартiсть енергоносiїв;
- нестабiльнiсть законодавства;
- складнiсть залучення зовнiшнього фiнансування, висока вартiсть банкiвських кредитiв;
- складнiсть доступу до сучасних технологiй;
- низький квалiфiкацiйний рiвень робочої сили;
- низька платньоспроможнiсть попиту на продукцiю товариства.
Пiдприємсвто здiйснює свою дiяльнiсть на територiї України. Оскiльки закони та нормативнi акти, якi впливають на полiтичне та економiчне середовище в Українi, можуть швидко змiнюватися, активи та дiяльнiсть пiдприємства можуть опинитися пiд загрозою через несприятливi змiни в законодавчому та економiчному середовищi.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Сплаченi штрафи у сумi 120 тис.грн згiдно акту планової перевiрки ДПI (порушення дiючого законодавства у сферi податкiв та зборiв).
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Товариство фiнансує свою дiяльнiсть за рахунок власних та залучених коштiв. Робочий капiтал достатнiй i в цiлому вiдповiдає поточним потребам пiдприємства. За оцiнками фахiвцiв емiтента можливi шляхи покращення лiквiдностi полягають в проведеннi заходiв по збiльшенню об'ємiв реалiзацiї продукцiї, вiдмови вiд зайвих витрат. Для забезпечення безперервного функцiонування пiдприємства як суб'єкта господарювання необхiдним є придiлення вiдповiдної уваги пошуку резервiв зниження витрат та погашення зобов'язань.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів За звiтний перiод укладених, але не виконаних договорiв немає.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Планується полiпшення фiнансового стану товариства, проведення дослiджень та впровадження нових видiв продукцiї у виробництво.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок В звiтному роцi товариство на спрямовувало грошовi кошти на дослiдження та розробки.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Судовi справи вiдносно товариства та його посадових осiб не ведуться.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Iнформацiю, яка може бути iстотною для оцiнки фiнансового стану та результатiв дiяльностi товариства, потенцiйнi iнвестори можуть отримати в товариствi, на сайтi ДКЦПФР - - www.stockmarket.gov.ua та на особистому сайтi емiтента http:IIwww.pishevik.pat.ua.