ПрАТ "Харчовик"

Код за ЄДРПОУ: 20925875
Телефон: (04846) 4-31-26
e-mail: pishevik@optima.com.ua
Юридична адреса: Україна, 68702, Одеська обл., Болградський р-н, м.Болград, вул.Заводська, буд.34
 
Дата розміщення: 26.04.2016

Річний звіт за 2015 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); В 1983 р. в складі Iзмаїльського заводу продтоварiв був створений цех по виробництву виноматеріалів. 29 квiтня 1996 р. в процесі приватизації Ізмаїльського заводу продтоварів зазначений структурний підрозділ заводу був перетворений у відкрите акціонерне товариство "Харчовик". Товариство займається виробництвом вина. У 2011 р. відбулася зміна назви товариства з Відкритого акціонерного товариства "Харчовик" на Приватне акціонерне товариство "Харчовик"(протокол загальних зборів акціонерів від 10.10.2011 року) з метою приведення діяльності товариства до вимог Закону України "Про акціонерні товариства". Важливих подій розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) в звітному році не відбувалось.
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; Органiзацiйна структура товариства: - два цеха по розливу вина; - цех первинного виноробства; - бухгалтерiя; - адмiнiстративне управлiння; - складськi примiщення; - охорона. Структурні підрозділи розташовані за місцезнаходженням товариства: Одеська обл., Болградський р-н., м.Болград, вул.Заводська, б.34. Діяльність усіх структурних підрозділів спрямована на досягнення мети товариства: отримання прибутку та задоволення потреб клієнтів. Планується полiпшення фiнансового стану товариства, проведення дослiджень та впровадження нових видiв продукцiї у виробництво. Також товариство планує розширити оптову торгівлю алкогольними напоями інших виробників. Товариство дочірніх підприємств, філій, представництв та відокремлених структурних підрозділів не має. В звітному році організаційна структура товариства не змінювалась.
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу - 116 осіб, середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом - 0 осіб, чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) - 0 осіб. Фонд оплати праці в звітному році склав 6518 тис. грн. Розмір фонду оплати праці збільшився відносно попереднього року на 4282 тис. грн. у зв'язку із збільшенням чисельності працівників та збільшенням мінімальної заробітної плати відповідно чинного законодавства. Кадрова програма, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації працівників операційним потребам емітента, не розроблялась.
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; Товариство є учасником Української корпорації по виноградарству та виноробній промисловості "Укрвинпром". Місцезнаходження: м. Київ, вул. Грінченка, б.1. Корпорація створена рішенням Установчих зборів підприємств - засновників від 8 лютого 2000року та за згодою Антимонопольного комітету України від 28 березня 2000року. №05/43-р. Корпорація "Укрвинпром" - одне із провідних галузевих професійних формувань агропромислового комплексу України. До складу Корпорації входять 7 обласних (регіональних) формувань та окремі виноградно-виноробні підприємства. Загальна їх кількість складає понад 120 підприємств, з них 75 виноробних. Функції Корпорації: 1.забезпечення галузі законодавчими та нормативними актами, адаптація національного законодавства до європейських та мирових стандартів 2.вирішення проблем розвитку виноградарства та виноробства, відновлення виноградних надсаджень, поліпшення сортового складу та подальшого розширення площ 3.участь в заходах, спрямованих на збільшення державної підтримки виноградно-виноробної промисловості 4.розробка галузевих програм розвитку виноградарства та виноробства України 5.міжнародна діяльність, спрямована на збільшення іміджу виноробной промисловості України на мирової арені 6.сприяння участі національних виноробів во всесвітніх конгресах, Генеральної Асамблеї МОВВ 7.боротьба з фальсифікованою продукцією, контроль якості виноробної продукції і т. інш. Термін участі емітента в Корпорації складає більш ніж 5 років. Емітентє учасником Корпорації, до складу органів управління Корпорації не входить.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Спільної діяльності з іншими організаціями, підприємствами та установами емітент не здійснює.
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Пропозицій щодо реорганізації з боку третіх осіб в звітному році до товариства не надходило.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Товариство здiйснює оперативний та бухгалтерський облiк результатiв своєї дiяльностi, веде статистичну, податкову звiтнiсть та подає її у встановленому порядку вiдповiдним державним органам. Облік на підприємстві ведеться відповідно до вимог Закону України від 16.07.1999р. № 996-ХІV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" з урахуванням всіх змін, що вносились до нього та Положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Оподаткування на підприємстві здійснюється відповідно до норм Податкового Кодекса України, прийнятого ВРУ 02.12.2010 р. №2755-VI. На протязі звітного періоду метод визначення зносу (амортизації) основних засобів на підприємстві повністю відповідав вимогам Закону України №996-XIV та П(С)БО №7 "Основні засоби", затвердженим Наказом МФУ від 27.04.2000 року №92 (прямолінійний метод: річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів). Виробничі запаси станом на 31.12.2015 р. складають 6070 тис.грн. (згідно П(С)БО №9 "Запаси", затвердженого Наказом МФУ від 20.10.1999 року №246). Запаси включають сировину та матерiали, придбанi напiвфабрикати, паливо, запаснi частини, незавершене виробництво, тару, готову продукцiю, МШП на складi. Запаси облiковуються за собiвартiстю, яка включає витрати на придбання, доставку та переробку, або за чистою вартiстю реалiзацiї, якщо вона менше нiж собiвартiсть. Фінансові інвестиції на підприємстві відсутні.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Основні види продукції, що виробляє емітент: -Виробництво виноградних вин (продаж виноматеріалів): -Виноградних вин (продаж вина у пляшках); -Виробництво соків; -Оптова торгівля зерном; -Оптова торгівля алкогольними напоями; Товариство виробляє вина столові, вина десертні кріплені у пляшках різної ємкості. Виробництво даних видів товарів є найбільш перспективними в діяльності товариства. Також протягом звітного року товариство займалося оптовою торгівлею зерном та алкогольними напоями; виробництвом соків, виробництвом виноматеріалів. Діяльність товариства залежить від сезонних змін, а саме виноматеріал заготовлюється один раз на рік у вересні-жовтні. Спостерігається залежність від врожаю винограду у господарствах області та від чинної політики держави відносно умов реалізації спирту виноробним підприємствам. Вино у пляшках виробляється 12 міс. на рік (пік виробництва березень-квітень, та листопад-грудень) та реалізується оптовим підприємствам торгівлі всіх 26 областей країни. Основні види продукції, що виробляє емітент, за рахунок продажу яких отриманий доход за звітний період в розмірі 10% і більше, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі): - виробництво виноградних вин (продаж вина у пляшках) - 4312 тис.пляшок, у грошовому виразі - 87097 тис.грн., середньореалізаційні ціни - 0,020 тис. грн., виручка - 87097 тис.грн., експорт - 659 тис.грн., у загальному обсязі продажу складає 37,68%. - виробництво виноградних вин (продаж виноматеріалів) - 408 тис.дал., у грошовому виразі - 34298 тис.грн., середньореалізаційні ціни - 0,084 тис.грн., виручка - 34298 тис.грн., експорт - 12634 тис.грн., у загальному обсязі продажу складає 14,84%. - оптова торгівля алкогольними напоями - 2116 т., у грошовому виразі - 58003 тис.грн., середньореалізаційні ціни - 0,027 тис.грн., виручка - 58003 тис.грн., у загальному обсязі продажу складає 25,09%. Всього: 231162 тис. грн. з урахуванням обсягів виробництва продукції, які складають менш ніж 10%. Загальна сума експорту складає 31719 тис. грн., частка експорту в загальному обсязі продажів складає 13,72%. Першим основним ризикам в діяльності підприємства являється фінансовий стан покупців алкогольної продукції. Відділ збуту та маркетингу збирає необхідну інформацію для мінімізації ризику роботи з неблагонадійними партнерами. Другим основним ризиком являється державна політика у сфері оподаткування виноробних підприємств. Основний податком, який формує ціну готової продукції, являється акцизний збір (86% від всіх сплачених податків), який в свою чергу являється об'єктом "маніпуляцій" законодавців при формуванні держбюджету. Захисту від такого ризику немає, істотне підвищення ставок акцизного збору на вина виноградні ставить під загрозу розвиток виноградарства та виноробства в країни взагалі, оскільки лікеро - горілчана продукція витисне з ринку виноробну продукцію. В 2015 року відбулось підвищення ставок акцизного збору. У випадку ще більш істотного підвищення ставок акцизного збору ПрАТ "Харчовик" буде змушений значно збільшити ціни на продукцію, що в свою чергу призведе до зменшення обсягів продаж. Про канали збуту і методи продажу: продукція товариства реалізується по дістрібьюторської сеті на всій території країни без залучення посередників та ділерів на підставі укладених із замовниками договорів. Продукція підприємства знаходиться у середньому ціновому сегменті. Про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін: виноград набувається у фермерських хозяйств Болградского району Одеської області, спирт - у монопольного постачальника державного підприємства "Укрспирт". Ціни на сировину мають стабільну поступову тенденцію до зростання. Спостерiгається рiвномiрний розвиток галузi виробництва, в якій здійснює діяльність товариство. Планується полiпшення фiнансового стану товариства, проведення дослiджень та впровадження нових видiв продукцiї у виробництво, нових технологій. Також товариство планує розширити оптову торгівлю алкогольними напоями інших виробників. Основнi конкуренти товариства в виноробнiй галузi - ДП "Винконцерн", Б.-Днiстровський та Болградський винзаводи. Частка продукції ПрАТ "Харчовик" на ринку незначнаю Особливість виробляємої продукції полягає в тому, що використовуються технічні сорти винограду, з яких виробляються вина столові, вина десертні кріплені у пляшках різної ємкості. Однією з особливостей також є залежність від екологічної середи, від кліматичних умов. Кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10% у загальному обсязі постачання - двадцять постачальників. Постачальниками за основними видами сировини та матеріалів є юридичні особи - резиденти.
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; За п'ять років (2010-2014) товариство за рахунок власних оборотних коштів здійснило модернізацію та поліпшення активів, що дозволило збільшити обсяги виробництва продукції на 32 тис. дал. У 2015 р. придбані основні засоби: оргтехника - 106 тис.грн., кліше фотополімерне - 31 тис.грн., формокомплекти для скляної пляшки - 357 тис.грн., технологічне обладнання - 166 тис.грн., автомобіль 300 тис.грн. Відчужено у звітному році: автомобіль 602 тис.грн. (продаж), два автомобіля 1980 р.випуску 21 тис.грн. (списання). Підприємство не планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю.
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; У звітному році правочини між емітентом, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, з іншого боку не укладались.
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; Основні засоби товариства розташовані за місцезнаходженням товариства за адресою: Одеська обл., м. Болград, вул. Заводська,34. Орендованих основних засобів в акціонерному товаристві не значиться. У звітному році відбулися наступні правочини з основними засобами емітента: придбані основні засоби: оргтехника - 106 тис.грн., кліше фотополімерне - 31 тис.грн., формокомплекти для скляної пляшки - 357 тис.грн., технологічне обладнання - 166 тис.грн., автомобіль 300 тис.грн.; відчужено: автомобіль 602 тис.грн. (продаж), два автомобіля 1980 р.випуску 21 тис.грн. (списання). Підприємство не планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю. Виробничi потужностi в цiлому задовiльняють потреби пiдприємства. Ступінь використання обладнання: резервуари одночасного зберігання використовуються на 100%, лінії розліву вина в пляшки - на 40%. Утримання активiв здiйснюється господарським способом. Екологічні фактори значного впливу на основні засоби не мають. Планів щодо капітального будівництва, розширення виробництва, удосконалення основних засобів немає.
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; Виробництво залежить вiд сезоних змiн, врожаю винограду. Це впливає на обсяги виробництва в рiзнi пори року. На дiяльнiсть емiтента впливає значне зниження платоспроможностi населення. Також на дiяльнiсть емiтента впливають такi iстотнi проблеми: - нестабільність политичної ситуації в країні; - жорстка i негнучка система оподаткування; - висока вартiсть енергоносiїв; - нестабiльнiсть законодавства; - складність залучення зовнішнього фінансування, висока вартість банківських кредитів; - девальвація національної валюти; - складність доступу до сучасних технологій; - низький кваліфікаційний рівень робочої сили; - низька платньоспроможність попиту на продукцію товариства; - жорстка конкуренція на ринку алкогольних напоїв. Підприємство здiйснює свою дiяльнiсть на територiї України. Оскiльки закони та нормативнi акти, якi впливають на політичне та економічне середовище в Українi, можуть швидко змiнюватися, активи та дiяльнiсть підприємства можуть опинитися пiд загрозою через несприятливi змiни в законодавчому та економiчному середовищi.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; У звітному році до товариства застосовані штрафні санкції за порушення податкового законодавства у сумі 710 тис.грн. Штрафні санкції сплачені.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; Товариство фiнансує свою дiяльнiсть за рахунок власних та залучених коштiв. Власний капiтал підприємства протягом 2015 року збільшився на 4372 тис. грн. та складає на кiнець року 27482 тис. грн. Робочий капітал емітента наприкінці 2015 р. складає 28954 тис.грн. - таким чином оборотні активи підприємства перевищують його короткострокові зобов'язання. Наявність робочого капіталу свідчить про те, що підприємство здатне сплатити власні поточні борги та має фінансові ресурси для розширення діяльності та інвестування. За оцінками фахівців емітента можливi шляхи покращення лiквiдностi полягають в проведеннi заходiв по збiльшенню об'ємiв реалiзацiї продукції, вiдмови вiд зайвих витрат. Для забезпечення безперервного функцiонування пiдприємства як суб'єкта господарювання необхiдним є придiлення вiдповiдної уваги пошуку резервiв зниження витрат та погашення зобов'язань. А також за допомогою: 1) виходу на нові ринки; 2) комплексних маркетингових досліджень потенційних ринків збуту, вивчення можливостей та наслідків проведення наступальної маркетингової політики; 3) забезпечення безперебійності та ритмічності роботи підприємства; 4) управління дебіторською заборгованістю та інш.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; За звiтний перiод укладених, але не виконаних договорiв немає.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); На підприємстві планується полiпшення фiнансового стану товариства та покращення показників ліквідності. В майбутньому на діяльність товариства можуть вплинути наступні фактори: -зміна податкового законодавства; -зміна законодавства, що регулює діяльність акціонерних товариств на ринку цінних паперів; -девальвація національної валюти; -недоступність кредитних ресурсів; -стабілізація фінансового стану замовників; -відродження виноробної галузі.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; В звітному році товариство не спрямовувало грошові кошти на дослідження та розробки.
судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента або дочірнього підприємства станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; Судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента, відсутні.
інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. Інформацію, яка може бути істотною для оцінки фінансового стану та результатів діяльності товариства, потенційні інвестори можуть отримати в товаристві, на сайті ДКЦПФР - - www.stockmarket.gov.ua та на особистому сайті емітента http://www.pishevik.pat.ua. Результати дiяльностi Товариства за останнi 3 роки 2013 рiк 2014 рік 2015 рік Чистий дохiд (виручка)вiд реалiзацiї продукцiї (робiт, послуг), всього: тис. грн. 84673 121012 231162 Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) тис. грн. 68300 96190 96190 Чистий прибуток ((-) збиток) тис. грн. 1647 3384 4786